Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Έχει χαθεί το παιχνίδι με την Τουρκία; Ή μήπως ΟΧΙ;

Θα έπρεπε να το έχουμε συνειδητοποιήσει εδώ και πολύ καιρό! Απέναντί μας έχουμε μια αναθεωρητική, επιθετική δύναμη, που θεωρεί κατά τρόπο ανιστόρητο κι ανώριμο ότι ασφυκτιά κάτω από το παρόν σύστημα συνόρων και δικαιωμάτων. Απέναντί μας έχουμε μια Τουρκία που εδώ και πολλές δεκαετίες προσπαθεί με συστηματικό τρόπο να παραβιάσει τους διεθνείς κανόνες και τις διεθνείς συνθήκες.

Απέναντί μας έχουμε μια Τουρκία που ασκεί στρατιωτική πίεση στο Αιγαίο και στην Κύπρο, που αναπτύσσει αναθεωρητική ιδεολογία και δημιουργεί φιλικούς «άξονες» στα Βαλκάνια.

Δεν πρέπει να θεωρούμε «αθώα» την οικονομική και την πολιτική διείσδυση της Τουρκίας στα Σκόπια, στην Αλβανία, στο Κοσσυφοπέδιο... Ούτε, βέβαια, «τυχαίους» τους αλυτρωτισμούς που αναπτύσσονται από δυνάμεις μέσα στις χώρες αυτές. Δυστυχώς, ο τουρκικός επεκτατισμός αποτελεί ένα πλειοψηφικό ρεύμα στις κρατούσες ελίτ της γείτονος, γεγονός που απεικονίζει το ότι η χώρα τούτη δεν ήταν ποτέ ενταγμένη στο ευρωπαϊκό και το δυτικό σύστημα αξιών - και προφανώς πολύ δύσκολα θα ενταχθεί στο ορατό μέλλον.

Θα ήταν παράλειψή μας να μην επισημάνουμε και, τέλος, να αναγνωρίσουμε την πολύ μεγάλη ανάπτυξη που πέτυχε η Τουρκία τα προηγούμενα χρόνια, σε συνδυασμό με την τεράστια ύφεση που είχε η Ελλάδα - προσθέτοντας έναν επιπλέον λόγο αύξησης της επιθετικής στάσης της! Συμπέρασμα; Φτάσαμε στο σημείο η Τουρκία του 2018 να έχει τετραπλάσιο και πλέον ΑΕΠ από την Ελλάδα, όταν τις προηγούμενες δεκαετίες τα ΑΕΠ των δύο χωρών βρίσκονταν σε συγκρίσιμα επίπεδα! Προφανώς, αν παραμείνουν αυτές οι διαφορές σε οικονομικό επίπεδο, τότε η χώρα μας θα είναι πολύ δύσκολο να ακολουθήσει την Τουρκία σε δυνατότητες προβολής ισχύος, συμπεριλαμβανομένου του θέματος των εξοπλισμών. Επιπροσθέτως, άκρως σημαντικό ζήτημα είναι το δημογραφικό. Σε μια εποχή που η Ελλάδα μαστίζεται από υπογεννητικότητα και γήρανση του πληθυσμού, σε μια εποχή αντιπαράθεσης με μια χώρα σαν την Τουρκία, με τον πιο νεανικό και δυναμικό πληθυσμό στην ευρύτερη περιοχή!

Είναι, τελικά, όλα «μαύρα» για τη χώρα μας;
Σε καμία περίπτωση! Και την κρίση μπορούμε να ξεπεράσουμε και μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης μπορούμε να πετύχουμε και τόνωση του πληθυσμού μας μπορούμε να επιφέρουμε και αξιόπιστη πολιτική αποτροπής μπορούμε να έχουμε! Και, βέβαια, είμαστε ικανοί και να αντεπιτεθούμε διπλωματικά στην ευρύτερη «γειτονιά» μας, αξιοποιώντας πάντα τη γεωστρατηγική θέση και το όνομά μας στον δυτικό κόσμο.

Ομως, χρειαζόμαστε επιτέλους μια σοβαρή εθνική στρατηγική!

Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας αποτελεί το πρώτο απαραίτητο βήμα, ώστε να πετύχουμε μια μακρόπνοη και στιβαρή εθνική στρατηγική. Η άμεση έξοδός μας από τον φαύλο κύκλο της κρίσης είναι η επόμενη απαραίτητη κίνησή μας ως χώρα, με Νο1 εθνική πολιτική... την πολιτική τής ανάπτυξης!

Γι’ αυτό και είναι απαραίτητη μια κυβέρνηση που θα είναι φιλική στην επιχειρηματικότητα, στις επενδύσεις, στην καινοτομία. Μια κυβέρνηση που θα αλλάξει σε βάθος το ελληνικό κράτος και τη Δημόσια Διοίκηση. Δυστυχώς ή ευτυχώς, κατοικούμε σε μια ταραγμένη γωνιά του πλανήτη...

Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μια αντιπαράθεση με την Τουρκία, που θα διαρκέσει πιθανότατα πολλά χρόνια ακόμα. Συμπερασματικά, αντιλαμβανόμαστε ότι τα περιθώρια είναι στενά για να επαναλάβουμε λάθη και μίζερες πρακτικές του παρελθόντος.

Οι λαοί προοδεύουν και επιβιώνουν, όταν έχουν τη δύναμη να μαθαίνουν από τα λάθη τους και να τα διορθώνουν!... Γιατί τα λάθη στη «γειτονιά» μας πληρώνονται!

Σχόλιο iEp: "Ασφαλώς και δεν έχει χαθεί το παιχνίδι με την Τουρκία! Όταν έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας, τότε έχουμε και το θάρρος και την ανδρεία για να το διεκδικήσουμε. Οι Έλληνες το έχουν αποδείξει επανειλημμένα στον ρου της ιστορίας, γιατί το γονίδιο της τρέλας όλοι το έχουμε. Τι νομίζετε, ότι αυτό που είχαν οι πατέρες και οι παππούδες μας στα βουνά της Πίνδου χάθηκε!; Ασφαλώς και όχι... Μην αμφιβάλλετε καθόλου! Αρκεί να δοθούν οι κατάλληλες συνθήκες για να το ενεργοποιήσουμε... Και θα δοθούν και θα το κάνουμε!" Διαβάστε και ΕΔΩ!

Πηγή: Ντόρα Πάλλη dimokratianews.gr


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×