Έτος o

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 8 Απριλίου 2019

Γιατί ο Ερντογάν δεν θα βιαστεί πριν χτυπήσει την Ελλάδα; - Τι περιμένει;

iEpikaira.- Η κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων όπως είναι φυσικό έχει θορυβήσει την κοινή γνώμη και όχι μόνο. Τελικά είμαστε κοντά σε ένα θερμό επεισόδιο; Και αν ναι, πόσο άμεσα θα γίνει κάτι τέτοιο;

Καταρχάς θα θέλαμε να διευκρινίσουμε εκ προοιμίου ότι αν ο Ερντογάν βιαζόταν, τότε σίγουρα θα επέλεγε το στοιχείο του αιφνιδιασμού για να πετύχει τα μέγιστα με το ελάχιστο κόστος. Το ότι προτιμά την σταδιακή κλιμάκωση της έντασης με προμελετημένες ενέργειες που καλλιεργούν πολεμικό κλίμα δεν είναι καθόλου τυχαίο. Αυτό, πρώτον προοιωνίζει την μετέπειτα στρατηγική του, η οποία θα είναι όμοια έως τώρα μέχρι να νιώσει έτοιμος για να κάνει το απονενοημένο έναντι της Ελλάδας, και δεύτερον, αντανακλά την αδυναμία του να το πραγματοποιήσει άμεσα.

Ο λόγος είναι ότι η κοινή γνώμη της Τουρκίας, παρότι ο ίδιος θα το ήθελε πολύ, δεν είναι μόνο υπερεθνικιστές, σαλαφιστές και γκρίζοι λύκοι, είναι και αστοί και μεγαλοαστοί -οι οποίοι υπήρξαν η κινητήριος δύναμη της οικονομίας τα τελευταία χρόνια- που δεν είναι διατεθειμένοι να διακινδυνεύσουν τα προνόμιά τους ενώ αλληθωρίζουν προς την Ευρώπη. Και αυτήν την μερίδα της κοινής γνώμης επιχειρεί να πείσει-κερδίσει με την ρητορική πολέμου και κλιμακούμενης έντασης με την Ελλάδα. Οι Τούρκοι ιστορικά ουδέποτε υπήρξαν σπλαχνικοί στους ηγέτες που υπονόμευσαν την ακεραιότητα της χώρας (με σχετικά πρόσφατο παράδειγμα τον απαγχονισμό του Αντνάν Μεντερές το 1961) και ο Ερντογάν το γνωρίζει καλά. Όταν θα νιώσει ότι η κοινή γνώμη είναι με το μέρος του, τότε θα κάνει πράξη τα σχέδιά του έναντι της Ελλάδας αφού εντωμεταξύ θα έχει αναδιαρθρώσει και εξοπλίσει τις ένοπλες δυνάμεις μετά το σχετικά πρόσφατο πραξικόπημα και με την εφαρμογή των μεγαλεπήβολων εξοπλιστικών προγραμμάτων που είναι εν εξελίξει.

Μετά το πραξικόπημα ο Ερντογάν έχει αποκτήσει φοβίες για την ζωή του και είναι περισσότερο καχύποπτος από ποτέ. Γνωρίζει οτι διακινδυνεύει πολλά, γνωρίζει ότι παίζει το κεφάλι του κυριολεκτικά, για αυτό και προσπαθεί να μειώσει όσο μπορεί τις ελληνικές αντιδράσεις με τις συνεπακόλουθες τουρκικές απώλειες που θα φέρουν την τουρκική κοινή γνώμη εναντίον του. Αν επιχειρήσει κάτι, αυτό θα γίνει με μεθοδικότητα και σχεδιασμό ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες εκατέρωθεν που νομοτελειακά θα οδηγούσαν σε αντίποινα και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο για μια ελληνοτουρκική διένεξη ευρείας κλίμακας. Εκτιμάται ότι δεν θα προβεί σε επιθετική ενέργεια, εάν η προϋπολογισμένη πιθανότητα επιτυχίας δεν είναι τουλάχιστον 50%, εάν όχι περισσότερο.

Ας σημειωθεί επίσης, ότι σε πιθανή ελληνοτουρκική διένεξη, η Ελλάδα κυρίως μέσω της αεροπορίας μπορεί άμεσα (σσ. εντός λίγων λεπτών) να διεξάγει επιχειρήσεις με μεγάλη ισχύ πυρός και να επιφέρει καίρια χτυπήματα, και εδώ είναι που οι S400 θα αλλάξουν άρδην την εικόνα. Για αυτό και επείγονται να τους εγκαταστήσουν, ώστε να αδρανοποιήσουν σε μεγάλο βαθμό την αεροπορία μας. Ο ίδιος ο Μ.Τσαβούσογλου δήλωσε στο Sputnik: «Γιατί αγοράζουμε το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400; Επειδή έχουμε επείγουσα ανάγκη για ένα σύστημα αεράμυνας.» Ο κίνδυνος της διένεξης, επιβεβαιώνεται και από την έκθεση της CIA που "διέρρευσε". Στην συγκεκριμένη έκθεση γίνεται μνεία για ισορροπία τρόμου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Μετρώντας την στρατιωτική ισχύ των δύο χωρών καταλήγουν στο συμπέρασμα, ότι τα οπλικά συστήματα είναι ικανά να επιφέρουν βαρύτατες απώλειες εκατέρωθεν.

Ταυτόχρονα ο Ερντογάν είναι σημαντικό να πείσει και την διεθνή γνώμη ότι η Ελλάδα θα είναι υπεύθυνη για την πιθανή διένεξη, διότι η Τουρκία έχει "έννομο συμφέρον" στο Αιγαίο. Αυτό θα το επικαλεστεί με την εξαγορά Μαρίνων και Βραχονησίδων στο Αιγαίο για υποτιθέμενη τουριστική αξιοποίηση, επενδύσεις τις οποίες υποτίθεται ότι θα προσπαθήσει να "διαφυλάξει". Αυτό το σχέδιο είναι ήδη σε πλήρη εφαρμογή. Καίριας σημασίας είναι και οι εξελίξεις σχετικά με τον σχεδιασμό του EastMed, αφού η τελική μορφή και όδευση που θα λάβει επηρεάζει καθοριστικά τα συμφέροντα της Τουρκίας.

Επίσης, ένας ακόμη παράγοντας που επηρεάζει την νεοθωμανική επεκτατική πολιτική του Ερντογάν έναντι της χώρας μας, είναι οι ζυμώσεις που γίνονται με την Ρωσία και η αλλαγή συσχετισμών εντός του ΝΑΤΟ, αφού αναγκαστικά θα περιμένει να δει πως θα εξελιχθούν. Για όλους τους παραπάνω λόγους, ακόμη δεν βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν. Αυτό που όμως πιθανότατα θα επιδιώξει ο Ερντογάν είναι, να προηγηθεί η τεχνητή κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο - Ανατολική Μεσόγειο, έως ότου διακοπούν οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών λόγω της "ασυμφωνίας" για την συνδιαχείριση Αιγαίου-Αν.Μεσογείου και την οριοθέτηση της ΑΟΖ για να έχει στημένο τον "σοβαρό λόγο" επέμβασης.

Ο παράγοντας που ενδέχεται να επιταχύνει τα σχέδια του Ερντογάν, είναι ένα πραγματικό ατύχημα (και όχι σχεδιασμένο) στο οποίο θα αναγκαστούν να αντιδράσουν και οι δύο πλευρές, αν και στο παρελθόν η ενδοτικότητα της Ελλάδας απέτρεψε τέτοια εξέλιξη. Οπότε θεωρούμε ότι πιο πιθανό παραμένει το προηγούμενο σενάριο. Οδοδείκτης του χρονικού πλαισίου της πιθανής διένεξης είναι, ο ρυθμός αύξησης της πίεσης στο Αιγαίο που θα επιλέξει ο Ερντογάν. 

Ας σημειωθεί επίσης ότι αυτό θα έχει ως επιπλέον σκοπό την κόπωση των ενόπλων δυνάμεων με το ήδη χαμηλό ηθικό λόγω των απαράδεκτων και άκρως επικίνδυνων περικοπών στα κονδύλια για την άμυνα της χώρας. Ενώ ταυτόχρονα γίνεται έλεγχος των αντανακλαστικών μας, πολιτικών αλλά και στρατιωτικών σε μια πιθανή σύρραξη. Επομένως η καλλιέργεια του πολεμικού κλίματος με τον πόλεμο νεύρων (που είναι ένα είδος υβριδικού πολέμου) έχει πολλαπλά οφέλη για τον σουλτάνο και ασφαλώς και οφείλει να αντιμετωπισθεί άμεσα, πράγμα που οι κυβερνώντες ή αδυνατούν να κάνουν, ή έμμεσα το επιτρέπουν (!)

Τέλος, για όσους θεωρούν ότι μια πιθανή ελληνοτουρκική διένεξη είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας, εμείς τους θέτουμε το εξής ερώτημα που θέσαμε και στο παρελθόν: Εάν ήσασταν ο Ερντογάν, ο ηγέτης μιας χώρας που ανέκαθεν εποφθαλμιούσε ελληνικά εδάφη (τα οποία παρεμπιπτόντως τα θεωρεί δικά της!), δεν θα βλέπατε την παρούσα συγκυρία στην Ελλάδα, ιδανική για να το κάνετε πράξη; 



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
×